Новини

ДОМА Изложби

// Изложбите в програмата на ДОМА Арт Фест 2015: Нордика //

За трета поредна година Дома Арт Фест радва любителите на съвременното изкуство с пърформанси, изложби, инсталации, пластики и фотографии на международно признати артисти от световната арт сцена. Акцентът тази година е културата и изкуството на Севера и под имагинерното название НОРДИКА се обединява участието на автори отДания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

ДОМА Дискусии

// Българските локации-участници в дискусията „Независимите арт пространства“ //

Скреж ще се сипе тази пролет над София, защото от Северна Европа се е устремил мощен студен фронт, който ще се установи у нас точно на 28 май и ще доведе повече от актуални 40 артиста от региона. Явлението се нарича ДОМА Арт Фест и тази година то развява слогана „Нордика“ -  имагинерна страна, съставена от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. Гостите пристигат заедно със своите пърформанси, изложби, инсталации, фотографии, видеа и провокации. Най-хубавото обаче е, че те ще говорят пред, с и заедно с нас в рамките на ДОМА: Дискусии!

ДОМА Кино

// Студена любов Основна кино програма на ДОМА арт фестивал 2015: Нордика //

Студена любов“ е концепция, използваща като че ли най-достъпното и клиширано човешко чувство като отправна точка за създаване на калейдоскопична картина на скандинавското кино. Любовта е може би единствената пресечна точка за петте крайно различни филма в тази селекция. Тя е по-скоро лупата, в която се уголемяват до болезненост някои от спецификите на скандинавското кино и естетика, прави се дисекция на някои от проблемите в обществото и в общуването между хората, типични за страните от европейския север.

Kling&Bang

// Работещото независимо арт пространство в Рейкявик //

Двама от създателите на Kling & Bang - Ерлинг Клиингенберг и Сира Сигюрдардотир – ще вземат участие в дискусията „Независими арт пространства в България и Северна Европа“ на 2 юни, от 14-16 ч. в Нова конферентна зала, Ректорат на Софийски университет

ДОМА Арт Фестивал

// Вълнуващо гмуркане  в ДОМА Арт Фестивал // 

Питал ли си се някога какво е “триптих”? А представял ли си си, че можеш да бъдеш асистент на художничката на Бьорк? Или да посрещнеш с ритуал Лятното слънцестоене ? Или да прекараш часове докато произнасяш исландски имена? 

Всичко това сега е възможно само като станеш част от доброволческия екип на ДОМА Арт Фест и се гмурнеш за няколко дни във вълнуващия и загадъчен свят на нордското изкуство насред София.

ДОМА Дискусии

╱╱Независими арт пространства в България и Северна Европа ╱╱

Дискусия: 2.06., 14-16 ч. 

- Нова конферентна зала, Ректорат на Софийски университет 

В повечето случаи големите публични дискусии за изкуства и култура в България се провеждат във връзка с теми и проблеми от по-голям мащаб, с което частното остава недоизказано и почти невидимо.....

Преобрази София с LEGO

Атрактивни градски намеси, част от програмата на ДОМА Арт Фест: Нордика променят облика на града.

Когато четем биографиите на артистите, в тях обикновено пише „роден, работи и живее в…“ Първото нещо, което ще ви направи впечатление в сивито на експериментатора Ян Форман е изречението „Обикаля по света и реставрира повредени сградни фасади с LEGO. Всъщност, след това изречение вече нищо друго няма значение, защото в момента Ян Форман е глобално явление. Проектът му „Dispatchwork“има възможно най-голямата трибуна – планетата Земя, а публиката е съвкупното нейно население. Разказваме ви всичко това, защото на  5-ти юни София ще стане част от глобалната карта с преобразени градове по света.

 

DOMA ART 2015 Откриващо парти с Линдстрьом

Студен фронт нахлува в столицата.

Заповядайте на 29.05.2015 г., петък, да усетим климатичните промени и открием заедно с Lindstrøm (Норвегия) тазгодишното издание на DOMA Art Festival с тема Нордика, организирано съвместно с музикалната платформа DJ BOOK.