Фестивалът xx

 

ДОМА е международен фестивал на визуалните и перформативни изкуства, иницииран от Арт фондация ДОМА. Мисията на фондацията е да осъществява стойностни събития, привличайки повече публика към културата, изкуството, градската архитектура и развитие; да провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни автори; да обогатява българската културна сцена като поставя началото на една добра традиция, създавайки международна арт платформа.

 

Всяка година избрана страна запознава българската публика със свои забележителни съвременни артисти, а в следващо издание – най-добрите български артисти ще бъдат изпращани и представяни в съответната държава. 

 

Първото издание на фестивала, ДОМА 2013: Пулсът на Южна Корея, представи изкуството и културата на Южна Корея с гостуващи артисти от страната с различни жанрове на изкуството.

 

Второто издание на фестивала запозна публиката с едно непознато лице на съвременната руска култура и изкуство – ДОМА 2014: Пулсът на Новата Русия. Тази Русия, която е непозната и пъстра съвкупност от много и различни, но взаимосвързани части – хора, нрави, изкуства, които общуват помежду си, влияят си взаимно и еволюират. Във второто издание на ДОМА Арт Фест, заедно се опитахме да ги разглобим и пренаредим по нов, изненадващ начин.

 

Настоящото, трето издание на фестивала ДОМА представя за първи път изкуството и културата не на една държава, а на цял регион, състоящ се от пет държави, обединени под названието Нордика – имагинерна страна, съставена от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

 

ДОМА Арт Фест 2015: Нордика ще се проведе в датите 28-ми май – 20 юни и ще представи отново многообразието на културните форми: инсталации, перформанси, видео арт, пластики, дизайн, фотографии, графики, илюстрации, кино, литература, кулинария и музика.

 

Следете за разкритието на Програмата ето тук, която ще разкрием в следващите няколко дни!

 

Локациите, на които ще се проведе ДОМА Арт Фест 2015: Нордика тази година са над 10 на брой и ще можете да изберете своя любим маршрут, тук на сайта, както и в печат, съвсем скоро!

 

ДОМА 2015: Нордика се осъществява с финансовата подкрепа на Северния културен фонд, Шведски културен фонд IASPIS, Министерство на културата на Република България, Програма „Култура“ на Столичната община, Кралство Дания, Исландското посолство в Копенхаген, Посолствата на Кралство Норвегия, Република Финландия, Кралство Швеция в София, както и с подкрепата на Културен център на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, катедра Скандинавистика към СУ „Св. Климент Охридски“, КИА Моторс България, Дом на киното и др.