ДОМА Изложби

// Изложбите в програмата на ДОМА Арт Фест 2015: Нордика //

За трета поредна година Дома Арт Фест радва любителите на съвременното изкуство с пърформанси, изложби, инсталации, пластики и фотографии на международно признати артисти от световната арт сцена. Акцентът тази година е културата и изкуството на Севера и под имагинерното название НОРДИКА се обединява участието на автори от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

Локациите, на които ще се проведе ДОМА Арт Фест 2015: Нордика тази година са над 14 на брой, като изложбите са позиционирани в следните галерии:

-  Галерия Индустриална 11 – Изложба НОРДИКА 1, 28.05 – 20.06

- Хладилен завод МРАЗ – Изложба НОРДИКА 2, 30.05 – 20.06

- Галерия UNDERGROUND – Изложба НОРДИКА 3 и Инфо кът на фестивала, 28.05 – 20.06

 - Подземна галерия "Сердика" – Изложба медия и видео, 28.05 – 20.06

 - VIVACOM ART HALL – Изложба фотография, 28.05 – 20.06

 - CREDO BONUM – Исландска изложба в развитие „WeLoveBulgaria” 28.05 – 20.05

 -  Галерия SUSPACIOUS – Изложба графичен дизайн, 28.05 – 20.06

 -  SKLADA – Изкуство и интериор от Севера, 28.05 – 20.06

 -  Artnewscafe – ДОМА в Artnewscafe, 02.06 - 11.06

 

Акценти:

НОРДИКА 1: COLONISING THE SENSES

Автори: Храпнхилдур Артнардотир – Шоплифтер, Макоде Линде, Теему Маки, Марте Елисе Страмруд, Якоб Далгрен, Карл Холмквист, Ларс Лауман

Място: Галерия Индустриална 11

В тази изложба са събрани три поколения артисти. Въпреки своята разнородност тази комбинация от гледни точки е в състояние да създаде много специфичен образ на света и да отвори прозорец към някои специфични исторически и идеологически системи.

Начинът, по който са разположени фотографиите, поезията и различните обекти разкрива един език, който комуникира с различния произход на артистите и различния начин, по който те възприемат събитията.

Всеки от тях е разположен отделно и формира свое индивидуална позиция, говорейки за това какво знаем ние за света и по какъв начин го изживяваме, какво е състоянието му днес. Правейки една нова трактовка за чувствителност. Съсредоточава се върху природната гъвкавост, която се бори с глобалните сили. Тя е начин не само да се избегнат техните ефекти, но да превърнем нашият глас в „жив“, така че да бъде чут правилно.

НОРДИКА 2 – MIND ISLANDS 

Автори: ОлафурЕлиасон, Мунди Вонди, Саана Уанг, Теему Маки, Берглиндт Агюстсдотир, Йозеф Марзола, Ракнeйдур Гестсдотир и Маркус Пор Андершон, Пилви Такала, Унур Андреа Айнарсдотир, Магни Боргехед, Сайвър Маркус, Томас Лемарки

Място: бившият хладилен завод Мраз

Опитът на авторите тук е да представият изолирания фрагмент като нещо цялостно и завършено. Точно както островите са част от сушата, с която някога са били едно, тук те изследват процесите, които са причинили културните различия – дори и на такава сбита и ограничена територия като Нордския регион.
Наблюдаващият е поканен да се пренесе върху тези плуващи пространства, където ще стане свидетел на инсталациите, които изследват тези недефинирани места и времена, въплъщавайки динамиката на движението, на придвижването, на преместването, едновременно в личен и социален аспект.
Mind Islands е пряк опит да се възстанови и съедини отново една възможна идентичност, изградена от множество фрагменти и пречупени сънища.
Пътувайки от остров на остров ние се опитваме да отидем „отвъд меланхолията на притежанието“, активирайки процеси, базирани на комуникацията между себепозиционирането и делокализирането. Концепцията изследва идеята за психо-географията като начин на възприятие, позиционирайки както автора, така и наблюдателя на място, където първият се превръща в медиатор, декодер и изследовател, способен да изкара на повърхността пътищата към персоналната истина, да придобие нещо като обективно знание. Въпросът, пред който всички се изправят обаче е биха ли могли тези медиаторски фрагменти спомени и информация да изградят едно цялостно персонално минало или просто конструират една измислена реалност?

НОРДИКА 3: TILL YOU GET IT RIGHT

Автори: Мариане Виерьо, Храпнхилдур Артнардотир - Шоплифтер, БалтазарКастор, Пилви Такала, Сира Сигрун Сигюрдартодир, Ерлинг Клингенберг, Ларс Лауман, Хелене Сомер, Макоде Линде

Място: Галерия/студио Ъндърграунд

Изследвайки диалектическото напрежение между буквалното и баналното примерно концептуализираните избрани творби тук се нуждаят от нещо повече от идея за да започнат да съществуват. Темите и похватите, използвани от артистите в изложбата стигат до една радикална екстремност, разкривайки до край възможностите на различните жанрове изкуство.

Прожекции, фотограми и принтове на обекти, всички от които имат нещо общо – те са наситени на чувство за хумор и показват осъзнат абсурдизъм. Играейки със и виждайки присъщото им двусмислие, зрителят е поканен да се пусне по усуканите механизми, чрез които ние възприемаме реалността. Произведения предлагат една открита среща с публиката чрез силната интеракция с форма и процес. Този интердисциплинарен процес е едновременно концептуален, но и много емоционален и персонален. Изследвайки културните феномени и навиците на хора, места и дори обекти, изложбата е опит да се открие емоционална логика, свързана с универсалния език. Произведенията се докосват до методите на комуникация и жестовете, концепциите за езика и изкуството – разбирането на изкуството като цяло е един независим език, които се използва до известна степен.

ИЗЛОЖБА "WHITE SEA, BLACK SEA" /„БЯЛО МОРЕ, ЧЕРНО МОРЕ“ /

Автор: Йенс Улоф Ластхейн (Швеция) 

Място: VIVACOM ART HALL

„Бяло море, Черно море“ е едно визуално пътешествие по граничната линия между Западна и Източна Европа, от Архангелск на север до Одеса на юг - моменти във времето и фрагменти от живота в една погранична зона в преход.

От Гибралтар до Урал, ние се смятаме за Европейци, дори и да притежаваме множество различия. Кое е важното за припознаване на нашите идентичности?

Йенс Улоф Ластхейн е роден през 1964 г. в Швеция. Работи и живее в Стикхолм. Ластхейн е фотограф и изследовател. Обича да обикаля из Азия и Източна Европа, преследвайки ярките етнически особености, използва широк обектив, който изменя представата за перспектива. Кадрите му са изпълнени с динамика и контраст. Има над 50 самостоятелни изложби по света, цели три от които биха могли да се видят в рамките на ДОМА Арт Фест: Нордика. Ластхейн получава наградата Leica Oskar Barnack през 2010 г.

ИЗЛОЖБА МЕДИЯ И ВИДЕО

Място: Подземна галерия Сердика

Автори: Автори: Пилви Такала, Ларс Лауман и Бенджамин Хъсби, ZaZaZoZo, Рада Матева, Теему Маки, Zhala и Макоде Линде, Мунди Вонди и Томас Лемарки, Саана Уанг, Гидо ван дер Верв, Деннис Агерблад и неговата банда

Изложбата представя произведения на нордските артисти в жанровете нови медии, видео арт, инсталации и визуални клипове. В нея са селектирани и представени интересни концептуални произведения като изследователски проекти за живота в Гренландия и нейните обитатели (The End of Color, от ZaZaZoZo), живота в ледената маса като цяло в региона ("Nummer acht" от Гидо ван дер Верф), през сюреалистичните модни видеа сред исландските пейзажи на Мунди Вонди, музикални видеа като колаборативни проекти между различни автори (Zhala и Макоде Линде, Рада МАтева, Деннис Агерблад и негоавата банда), авторски изследвания и експерименти (Пилви Такала, Теему Маки, Саана Уанг, Деннис Агерблад и неговата банда). Изложбата показва един различен свят, леден и модерен, цветен, но не с много цветове, разположен в подземието на галерията в перфектната среда за медия и ведо арт. 

ИЗЛОЖБА В РАЗВИТИЕ "WE LOVE BULGARIA"

Място: CREDO BONUM, 

Автори: Унур Андреа Айнарсдотир, Храпнхилдур Артнардотир – Шоплифтер, Ерлинг Клингерберг, Сира Сигрун Сигюрдардотир, Райкнейдур Гестсдотир, Мунди Вонди, Ракнeйдур Гестсдотир и Маркус Пор Андершон, Томас Лемарки, Хулда Рос Гуднадотир, Сайвър Маркус, Йозеф Марзола, БерглиндтАгюстсдотир

Като основа на изложбата в развитие “WE LOVE BULGARIA” исландските артисти, които ще я изграждат ще ползват пространството на Галерия CREDO BONUM като отворен дневник, който ще бъде предоставен на българската публика да наблюдава ежедневно градящата се пред очите й изложба. По време на изложбата в развитие, артистите са насърчавани да отбелязват своите впечатления със своите артистични визуализации, запълващи разстоянието от далечния Север до нашата страна. Започва на 31-ви май и ще приключи на 17-ти юни, в деня на Националния празник на Исландия.

ИЗЛОЖБА "ИЗКУСТВО И ИНТЕРИОР ОТ СЕВЕРА"

Място: СКЛАДА,

Автор: Магни Боргехед

Тази изложба обединява живопис, скулптури, обекти в характерен изтънчен нордски стил. Ще пренесем всеки посетител у ДОМА чрез представените произведения тук в стремеж да пресъздадем типичен нордски домашен уют, насочващ към идеята, че изкуството може да бъде пълноценна част от нашето ежедневие. 

ИЗЛОЖБА ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН 

Място: Галерия SUSPACIOUS

Автори: студио TSTO и Виктор Херч

Изложбата ще покаже интересни проекти на финландското студио TSTO -  агенция за графичен дизайн, базирана в Хелзинки и Ню Йорк. Тя се фокусира върху визуалните концепции и различните посоки на изкуството. Подходът им за работа залага на влагането на мисъл и на практичността едновременно. Когато се заемат с нов проект, те винаги го разделят на съставните му части, изследватги и след това го сглобяват по нов начин, който най-добре ще пасне на целите. Философията им ги тласка да навлизат все по-навътре под повърхността и да се докоснат до сърцевината на всеки отделен случай.

В рамките на изложбата ще могат да се видят и работите на Виктор Херц - графичен дизайнер от Швеция със слабост към пиктограмите и другите прости форми и обекти. Той създава икони, постери и лога, като същевременно с това се занимава и с персонални проекти, включително писане на сценарии, режисиране на късометражни филми и други дейности, свързани с изкуството. Известен е и с проекта си Honest logos  - т.нар. честни лога, които показват истината за световните марки и техните продукти.

 

Проектът Дома Арт Фест 2015: Нордика ще ви даде възможност да опознаете културата и изкуството на скандинавските държави и да общувате с артисти от световната сцена.

Посетете изложбите на ДОМА Арт в някоя от локациите на фестивала, между 28.05 – 20.06, вход свободен!