ДОМА Кино

// Студена любов Основна кино програма на ДОМА арт фестивал 2015: Нордика //

Петте филма са различни като страна на произход и година на производство, действието и героите са ситуирани в различни исторически времена, а темите, които се разгръщат отвъд любовта са разпростират от невъзможността за устанояване на контакт между хората до проблемите на миграцията. 

Селекцията стартира с главоломен скок в историята с филма „Кралска афера“ от 2012 г. за кралския лекар Струензее и неговата любов към кралицата, но и към науката – или как използвайки слабостта на датския крал Кристиан III, се превръща в една от основните фигури на датското просвещение.  Филмът на Николай Арсел е номиниран за Оскар и Златен глобус за най-добър филм, както и за Златна мечка от фестивала в Берлин.

Следва финаландската класика „Момичето от кибритената фабрика“ (1990) на великия режисьор Аки Каурисмеки. Филмът представя безнадеждното търсене на любов и болезнената самота, потиснатите страсти и точката на кипене, в която мълчанието и спокойствието се взривяват. В този филм отново виждаме Кати Оутинен – неизменната муза на Каурисмеки.

Исландският „Албиносът Ной“ (2003) продължава темата за любовта и нейното трескаво търсене в една страна на ледове и лава. Филмът на Дугар Кари е пленителна със своята визуална естетика история за порастване.  

Шведският Belleville Baby (2013) на режисьорката Миа Енгберг пък е ефимерен спомен за една любов в Париж.  А последният филм, „Аз съм твоя“ (2014) на Ирам Хак, насочва вниманието към актуалния в цяла Европа проблем с миграцията и конфликта на идентичности вътре в семейството и в обществото.