Kling&Bang

// Kling & Bang - Работещото независимо арт пространство в Рейкявик //

Двама от създателите на Kling & Bang - Ерлинг Клиингенберг и Сира Сигюрдардотир – ще вземат участие в дискусията „Независими арт пространства в България и Северна Европа“ на 2 юни, от 14-16 ч. в Нова конферентна зала, Ректорат на Софийски университет

Добре дошли в независимото пространство за изкуство Kling & Bang. Галерията е основана от десет артиста в началото на 2003 година в Рейкявик, Исландия. Политиката на пространството е да представя новоизгряващи и утвърдени, местни и международни артисти и техните работи, които предизвикват контекста и съдържанието на креативното мислене.
 
Kling & Bang често си сътрудничи с външни куратори и колаборатори, както и с други галерии за най-разнообразни проекти. Галерията също така цели да участва директно в процеса по създаване на артистичните произведения, като поема ролята и да техен продуцент и сътрудник с излагащите ги.

За период от две години – 2004 и 2005, галерията Kling & Bang наема сграда с площ 5000 кв.м. , която превръща в зона за култура, наречена KlinK and BanK. 137 артисти, дизайнери, филмови творци и музиканти работят в сградата ежедневно. Там се случват изложби, лекции, театрални постановки и най-различни проекти: по три събития седмично, в продължение на цели две години.

Разказваме ви всичко това, защото двама от основателите на Kling & Bang –  Ѐрлинг Клѝнгенберг и Сира Сигюрдардотир – ще вземат участие в дискусията „Независими арт пространства в България и Северна Европа“ на 2 юни, от 14-18 ч. в Нова конферентна зала, Ректорат на Софийски университет. (https://www.facebook.com/events/1639080682981917/)

Те и всички останали участници - представители на пространства в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Копенхаген ще обменят опит и добри практики. По врене на форума ще се обсъди и основополагащата роля на тези пространства за културната сцена - изграждането на нови публики, представяне на млади автори и алтернативна култура. Събитието ще се случи на 2 юни от 14 до 18 часа в Нова конферентна зала, Ректорат на СУ и ще бъде излъчвана и онлайн (в канала на страницата в YouTube), като зрителите също ще могат да задават въпроси.

Ѐрлинг Клѝнгенберг и Сира Сигюрдардотир са изтъкнати представители на съвременната исландска арт-сцена. В работата си Клѝнгенберг често ползва концепцията за артиста, представен в един неочакван и хумористичен контекст, което заявява и в мотото си „Трудно е да бъдеш артист, затворен в тялото на рок звезда“. За него е важен не крайният продукт, а процесът на създаване. Клѝнгенберг предизвиква установените рамки на визуалното изкуство, като ги разтегля и създава свои собствени, породени от креативността му. Има осъществени изложби в Исландия, Австрия, Германия, Франция, Чехия, Дания, Швеция, Холандия, Полша, Ирландия, САЩ, Великобритания, Китай и Канада.

Работата на Сѝра Сѝгюрдардотир често изглежда така, сякаш се намира на тънката граница между изкуството и забавлението. Произведенията й пресъздават усещане, подобно на детското удивление от фокусите на илюзиониста. Сѝгюрдардоухтир завършва Исландската академия на изкуствата през 2001 и изучава Теория на изкуството в Университета на Исландия през 2003 и 2004. Има осъществени изложби какво в Исландия, така и в Лондон. Тя е доста влиятелен артист за времето си, посочена е от списание Modern Painters като един от 24-те интернационални артиста, които си заслужава да се видят.

 

Сред останалите участници в дискусията са:

Десислава Панчева (Hip Hip Atelier, София) 

Наталия Тодорова (the fridge, София)

Леда Екимова (галерия „Пистолет“, София)

Галин Попов (ТАМ, Велико Търново)

Васил Даскалов (Contemporary space, Варна) 

Ваня Грозданова (eXAF, Пловдив) 

Ерлинг Клингенберг и Сира Сигрун Сигюрдардотир (Kling&Bang, Рейкявик)

Моген Якобсен (Artnode, Копенхаген)

Рагхейдур Гестдотир (Iceland Art Centre, Рейкявик)

Христо Станкушев (Студио DontDYI)

Николай Давидков (Студио Проjектиране)

 

Модератори: Стефка Цанева и Владия Михайлова

 

Дискусията се провежда в рамките на ДОМА Арт Фест 2015 – Нордика.