ДОМА Дискусии

 

╱ Независими арт пространства в България и Северна Европа 

Дискусия 

2.06., 14-16 ч. 

- Нова конферентна зала, Ректорат на Софийски университет 

 

В повечето случаи големите публични дискусии за изкуства и култура в България се провеждат във връзка с теми и проблеми от по-голям мащаб, с което частното остава недоизказано и почти невидимо. Дебатът за културно-политическите стратегии и институциите е от основно значение за изграждането на една демократична среда, а съществена част от него и не по-малко важен аспект от общата картина на културния живот е и независимата културна продукция. В този смисъл настоящата дискусия се опитва да смени фокуса и посоката на разговора. Не от културните политики към независимите оператори и пространства, а обратно. В центъра на вниманието за независимите арт пространства. Още по-важна е тази тема в българския контекст, защото „независимостта“ на пространства започва да съществува сравнително скоро – една малко изследвана 25-годишна история на галерии и проектни пространства, сцени за танц и пърформанс, дискусиионни клубове. 

 

Показателно за сцената за съвременно изкуство във всеки голям град е присъствието на независими арт пространства, които пряко отразяват интересите, възможностите и целите на отделни хора и независими организации. В този смисъл независимата сцена е лакмусът, който показва състоянието на една сцена – дали е жизнена, свободна и позволява разнообразие. Незаивисимите пространства са генератор и индикатор за публиките, не масовите, а малките, разнопосочни алтернативни групи, които не се идентифицират задължително с голямата институционална картина. 

 

Дискусията цели да се съсредоточи именно върху независимата сцена за съвременно изкуство и култура, да срещне представители на независими пространства от различни градове в България с такива от нордските страни, да създаде диалог между тях, в който могат да се обменят добри и лоши практики, но и даде добър повод за създаване на мрежа и по-добра комуникация на независимата културна продукция на национално и международно ниво. Не по-малко важна е и темата за средата, в която функционират независимите пространства и как взаимодействат с институции. Основни за дискусията са, разбира се, и въпросите за „независимостта“ и (финансовото) „оцеляване“, тяхната роля за изграждане на нови публики и общност, за подпомагане на млади автори и даване на видимост на алтернативни гледни точки. Фокус ще бъде и „номадността“ като концепция или принцип на оцеляване, както и заместването на физическото пространство с дигитално такова. 

 

Участници: 

Десислава Панчева (Hip Hip Atelier, София) 

Наталия Тодорова (the fridge, София)

Леда Екимова (галерия „Пистолет“, София)

Галин Попов (ТАМ, Велико Търново)

Васил Даскалов (Contemporary space, Варна) 

Ваня Грозданова (eXAF, Пловдив) 

Ерлинг Клингенберг и Сира Сигрун Сигюрдардотир (Kling&Bang, Рейкявик)

Моген Якобсен (Artnode, Копенхаген)

Рагхейдур Гестдотир (Iceland Art Centre, Рейкявик)

Христо Станкушев (Студио DontDYI)

Николай Давидков (Студио Проjектиране)

 

Модератори: Стефка Цанева и Владия Михайлова

 

Дискусията се провежда в рамките на ДОМА Арт Фест 2015 – Нордика. 

 

 

Програма 

 

14:00-14:10 - Представяне: Какво, кой, къде – минала и настояща топография на независими арт пространства в България и тяхната роля – Владия Михайлова и Стефка Цанева 

 

Какво означава да си независим, пространства в България и Скандинавия // модератори: Владия Михайлова и Стефка Цанева.

 

14:10-14:30 - София: the fridge, Hip Hip Atelier, галерия Пистолет 

14:30-14:50 - Пловдив, Варна, Велико Търново: Contemporary Space, eXaf, TAM

14:50-15:00 - Kling&Bang (Рейкявик) – Ерлинг Клингенберг и Сира Сигрун Сигюрдардотир

15:00-15:10 - Artnode (Копенхаген) – Моген Якобсен

15:10-15:40 - Дискусия: Какво означава да си „независим“? 

 

15:40-16:00 - Почивка

 

Взаимодействие на независими пространства и институции // модератор: Стефка Цанева 

 

16:00-16:20 – Рагхейдур Гестдотир (Iceland Art Centre)

16:20-16:40 - Владия Михайлова (Галерия Васка Емануилова), Христо Станкушев и Николай Давидков (Студио Проjектиране)

 

16:40-17:10 - Дискусия Независими пространства и институции // модератор: Стефка Цанева 

 

17:10-17:20 – Почивка

 

17:20-18:00 – Заключителна дискусия: Проблеми и предизвикателства – финансиране, устойчивост, партньорства, номадност // модератор: Владия Михайлова

 

Присъединете се във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1639080682981917/